Välkommen till din nya favoritblogg!

Att välja PT

Att välja PT, hur går det till egentligen? Ett medvetet och noga utvalt val kring vem att anlita, värt mängder av research och personkemiavstämning, eller tar många tar den som träningscentret utser?

Idag fann jag mig plötsligt mitt i det här valet utan att jag tänkt mig det. Såhär va: I varje träningskort på World Class ingår 4 coachningstillfällen. Jag var på mitt första sådana idag, fick en tid och en person jag skulle träffa – sådär helt random, av receptionspersonalen. Vi satte oss ner, min hälsoprofil skulle fyllas i och vi pratade mål och mening med min träning (vasaloppet, orka allt jag vill osv). Jag sa att jag ville ha hjälp med teknikgenomgångar eftersom jag behövde bana in rena styrketräningsövningar i muskelminnet igen. Fint så!

Jag fick frågan om jag tänkt kring att ha en personlig tränare och jag medgav såklart att tanken slagit mig många gånger. På World Class Värmdö tränar extremt många med PT, en vanlig förmiddag rör sig runt 10-15 pt:ar med klienter i lokalen, mycket därför har jag tänkt tanken på att träna med PT oftare nu än förr. Typiskt gruppbeteende.

Jag fick höra att den här PT-tjejen var ny på centret, och därför hade erbjudanden om 550 kr/h, för hur många bokade timmar som helst, om de bokades i april. Hon ville gärna träna mig. Här började jag känna ”men stopp här nu ett tag”, eftersom jag inte fått välja vem jag skulle ha det här samtalet med. Det kändes så att säga lite som att jag hade något på väg ner i min kundkorg enbart för att bara den produkten var uppackad i affären.

Jag ställde frågor kring hennes bakgrund och bad henne att sälja in sig själv. Vad är dina styrkor? Varför ska jag välja dig som min PT?

Den här tjejen var härlig. Lyssnade noga. Brann för sitt yrke. Var mamma. Var engagerad. Detta såg/hörde jag genom hela samtalet. Men nu gjorde hon några misstag. Hon vände frågan inåt till sig själv och berättade att hennes styrka var att motivera andra, att hon var duktig på det, och gillade att se tydliga resultat. Hon berättade att hon själv tränade med PT, för att motivationen blev högre och resultaten bättre. Att hon kunde hjälpa till med motivation, övningar, att ta i det lilla extra och säkerställa resultat.  Hon tyckte vi skulle boka in en coachingträff där jag kunde få testa ett pass med henne och se om jag gillade det. Så att jag inte köpte ”grisen i säcken”. Om jag valde någon annan PT skulle hon inte ta det personligt.

 

Ordet motivation förekom säkert fem gånger. Motivation har jag massor av. Motivation gör att jag tränar  intervaller fastän jag ibland bara tillåts 2,5  av tänkta 4. Motivation gör att jag byter om och kör core istället för att sova på förmiddagarna. Motivation driver mig att äta bra och ren mat och skippa socker. Fem månader efter bebisen är född ser jag ut såhär på en bra dag. Inget extraordinärt, den här formen kan slipas på. Men ändå. Den är byggd på motivation.

Att välja PT är för mig ett viktigt val. Ska jag investera runt 10 000 kronor vill jag ha mer än motivation. Motivering ingår inte i mina behov. Jag vill ha någon med erfarenhet kring mina specifika träningsutmaningar, någon som kan få mig att träna smartare än jag väljer själv. Någon som kan bygga vidare på det jag lägger grunden till. Som utmanar, vidareutvecklar och finslipar. Som kan hård träning innan och ut och som har fantasi, erfarenhet, nyfikenhet, KUNSKAP en masse att twista till hård träning att passa min kropps förutsättningar som de ser ut just nu och en personlighet jag kan leva med.

Jag känner mig nu lite lurad och lite ledsen för hennes skull. För hon kommer ringa. Vi kommer boka upp ett träningspass som säkert kommer kännas fint och bra och trevligt. Men jag har inte själv valt henne på meriter från första början. Jag tror hon är en kanonbra PT, men frågan är om hon är en kanonbra PT för mig?

Hur valde ni?

 1. Jag vill jobba som PT i framtiden och studerar Idrottsmedicin och coaching vid Umeå universitet – en treårig utbildning där man även kan gå en master och kanske om något år även längre än så. Fantastiskt roligt och intressant och man får tuuuusen gånger högre kompetens än de som gått en dyr intensivkurs på en månad. Problemet är bara att de flesta gym/gymägare inte förstår det här. De vill att man ska ha en licens. En licens är bra, det är det som ger kunder. Att visa upp en universitetsutbildning säger inte ”vanliga” människor någonting. Jag känner mig därför tvingad att efter den här utbildningen även betala 70000 kr enbart för att ha ett diplom på väggen. Tråkigt.

  1. Edit, vilken himla bra fråga du lyfter! Jag tror att de som läser idrottsmedicin blir riktigt BRA pt:ar. Det är den sortens pt-kunskap som jag känner att jag eftersöker i en PT, inte bara styrketräningsteknik utan mycket mer än så. Sen är jag kanske ovanligt kräsen, men så måste det ju få vara. Det är kanske att sätta sig lite på höga pidestaler, men en pt som passar perfekt för en nybörjare är kanske en helt annan pt än den som är rätt för mig. Jag tror också att en pt drivs av att utveckla nybörjaren, och en annan drivs av att bita tag i den utmaning som jag innebär. Svårt!

  2. Jag håller med Sofy här, din kompetens låter mer lockande. Större, bredare och djupare kompetens tilltalar mig mer än ett diplom men så är jag också akademiker. Som jag skriver i ett inlägg längre ner så tilltalas jag inte så mycket av ”färdiga koncept” (även om jag fortfarande inte har så mycket belägg för att det skulle vara negativt). En examen är något jag litar mer på för att jag känner till mer vad som ligger bakom (även om de också kan skilja sig i kvalitet). Ett diplom för en licensierad PT säger mig egentligen ingenting.

 2. Men precis! Jag är lite i samma situation; ska jag välja att träna med PT eller inte och vilken PT ska jag i så fall välja?
  Jag har höga krav både på kunskap, ”tänk” och att personkemin funkar.
  Mitt gym huserar en PT som har ett eget, fristående företag men som samarbetar mycket med gymmet och finns under deras tak på flera sätt. Dessutom finns flera PT från Fustra.

  Jag har dock i grunden en lite misstänksam inställning till ”färdiga koncept” och blir därför mindre positivt inställd till Fustra PT (även om jag inte alls har några som helst belägg för detta) och mer positiv till den fristående PTn, även om hennes kunskaper också skulle kunna vara lika mycket ”färdigt koncept”. (Varför nu färdigt koncept i sig skulle vara någonting dåligt…?) Dock har jag inte alls klickat personlighetsmässigt med den fristående PTn vilket gör mig mer nyfiken på Fustra då det finns fler personer att välja på.
  Dock blir det ett litet dilemma, ska jag välja bort vad jag tror kan vara en mer dynamiskt och mångsidig kompetens pga personlighet för ett koncept som jag i min magkänsla är tveksam till… Bara fler frågor alltså, hoppas på fler kommentarer som kanske kan hjälpa även mig.

  Jag är ny läsare, som läst tillbaka till tiden för bebens födelse ungefär, men inte kommenterat förrän nu. Uppskattar verkligen din blogg och blir glad och motiverad av att läsa det du skriver! Tack

  1. Välkommen Agnes! vad kul att du tog dig tid att kommentera! Svår fråga du lyfter. Personkemin är viktig, men samtidigt känner inte jag att man behöver vara ”bästa polare” med sin PT, utan för mig handlar det snarare om förtroende. En person med stor kunskap inger förtroende, då kan jag lita på den personen och att den nyttjar sin kunskap på för mig bästa sättet, utan att vi behöver vara kompisar och lita på personen av kompisanledningen.

   1. Tack! Jag håller med om att förtroendet är viktigt och det är nog egentligen lite det jag menar när jag skriver att personkemin inte stämmer. Jag har i tidigare möten med personen känt det som att jag hamnat lite i underläge, vilket inte ingett något förtroende på det personliga planet, även om personen säkerligen är nog så kompetent. Å andra sidan borde en kompetent PT kunna möta sina kunder så att de känner sig sedda och tagna på allvar, vilket inte jag kände alls i det första mötet.
    Jag kan se flera fördelar med att ”inte vara bästa polare med sin PT” då jag är ute efter en professionell relation.
    Dock goda nyheter för mig, såg på gymmet nu att det finns ytterligare en PT där.

 3. Åh, det här är en otroligt svår fråga och omöjlig att svara på i ett kommentarsfält utan att skriva slut på utrymmet…men kan ändå inte låta bli, såklart. 🙂
  På mitt jobb träffar de nya medlemmarna en ansvarig person (min chef som själv har varit PT i över 15 år), som förhör sig om bakgrund, mål osv. Man blir sedan rekommenderad en PT, och i 99 fall av 100 blir det succé…annars är alla självklart välkomna att byta till någon annan.
  I ditt, mitt och många andras fall är det ofta jättesvårt att välja och hitta någon som passar. Ju längre träningsbakgrund man har som kund, desto svårare blir det givetvis att hitta någon som man (jag) tycker är tillräckligt bra, och att det handlar om ganska mycket pengar gör ju inte att kraven sänks direkt – snarare tvärtom. Att man dessutom redan har motivation upp över öronen gör ju inte saken lättare.
  Jag har verkligen inget bra svar på hur just DU ska göra, men ett generellt tips är att i första läget helt krasst känna på stämningen och personkemin mellan dig och din ev blivande PT. Stämmer den så har ni kommit steg ett uppför trappan. Steg två är att du ska känna ett förtroende och trygghet med personen framför dig, men också kunna släppa de kritiska tankarna en smula och faktiskt lita på att personen förmodligen inte skulle sitta där om han eller hon inte skulle besitta tillräckligt mycket kunskap för att göra ett bra jobb. Det utbildas så otroligt många PT:s i dagsläget, och arbetsgivarna behöver inte på något sätt anställa någon som inte är tillräckligt bra…sedan är ju det ena gymmets krav såklart inte likt det andras.
  Som sagt, det är en OTROLIGT svår fråga och jag kan bara önska dig lycka till…jag är faktiskt glad över att jag har en överdos av kompetens på min arbetsplats, och kunskapen som ev saknas där hittar jag alltid i mitt närmaste nätverk. Lyx få förunnat såklart, och jag är fantastiskt glad över det! Jag är dock övertygad om att du kommer att hitta någon som tar sig igenom ditt finmaskiga nät, gå på magkänslan och luta dig sen mot den du valt ut och låt honom eller henne göra sitt jobb. Good luck! 😀

  1. Låter som ett väldigt smart sätt att välja ut PT:s, ungefär så som jag hade velat ha det 🙂 Jag tror nog att den här tjejen kan sitt jobb, men även där lyfter du en viktig fråga, jag vet inte hur gymet sorterar. OCH – alla PT’s måste få vara nya och skaffa sig erfarenhet någonstans, så är det ju, annars skulle ju ingen bli erfaren någonsin. Matchningar kan dock göras smart, så att man kan lita på att det är en bra matchning från början och då slipper personen som ska välja känna att den inte ”fick välja”.

   i det här läget känns det som att det hade krävts väldigt mycket ”extra allt” för att jag skulle nappa på en gång, när jag inte valty personen jag träffade själv. Jag gillar att välja själv… På slutet säger du en viktig grej; att låta personen göra sitt jobb. Mycket viktigt!

 4. Jag har faktiskt aldrig tränat med en PT. Men har funderat på det.
  Jag hade nog gått mycket på magkänsla och personkemi. Visst, det är inte en KOMPIS man skaffar! Men samtidigt vill jag känna att det funkar på det personliga planet också! De allra flesta PT har ju kunskapen. (Även om den här tjejen kanske (?) fokuserade lite för mycket på fel grejer…)

  Tycker du kan ge henne en chans. Funkar det inte så funkar det inte. Det finns oslipade diamanter. Säkerligen även bland PT:s. 😉

 5. Men berättade du för henne att motivationen inte var ett problem utan förklarade vad du ville ha?
  Jag har jobbat som instruktör i många år och är nyutbildad PT och har insikt att många inte ens vet vad de vill. Vilket inte är utmaningen i ditt fall 🙂 men bristande kommunikation skapar missförstånd som kan skapa missnöje som leder till att klienten inte vill köra längre. En konkret exempel var en deltagare i min BodyPump klass som vägrade titta på mig som ledare av klassen. Jag träffade på honom i ett annat forum och fick chansen att öppna en konversation kring detta. Han tyckte jag var för klen och blev inte inspirerad, han gick bara på klassen för att det passade hans schema 🙂 nästa pass maxade jag och vann tydligen hans respekt därefter haha. Skön snubbe!
  Jag valde min PT för att hon varit inom militären och hoppades det innebär att hon kunde få mig att köra till max, och det lyckas hon med. Men jag har varit tydlig med jag vill och säger ifrån och frågar när det är ngt jag inte förstår varför jag ska göra kopplat till mitt mål. Vi funkar bra 🙂
  Lycka till och hoppas du hittar en PT!! 🙂

  1. Viktig poäng, och absolut, jag poängterade att motivation har jag mycket av. Kommunikation är ofta nyckeln, lite överallt!

  2. Bra poäng Maria! Många vet inte vad de vill ha för egenskaper hos sin PT…och ungefär samma kunder vet inte vad de har för mål med sin träning heller (möter det varje vecka…) Nu vet jag att så inte är fallet när det gäller Sofy (väl?), men det är en otroligt viktig fråga du tar upp i sammanghanget! Lycka till med din PT-karriär! 🙂

 6. Att träna med PT blir väldigt personligt och då är det viktigt att man hittar en person som utmanar en utifrån där man befinner sig och inte har egna mål eller enbart lyssnar på vad man själv säger. Min PT utmanar mig till det där lilla extra. När jag säger vad jag vill kollar han mer om syftet osv och ger mig inte alltid det jag säger utan det jag behöver för att nå mina mål. Jag är imponerad av att han klarar av att hålla denna nivå. Under tiden när man tränar med PT så utvecklas man förhoppningsvis och det är då det är viktigt att PTn också kan hänga med i utvecklingen och se till att du kan fortsätta utvecklas. Det jag gillar med min PT är den stora genorisitet som finns när det gäller att dela med sig av kunskap. Det kanske inte gillas av all men han har identifierat mitt behov av att lära och bli starkare samtidigt. Jag tycker inte du ska köpa första bästa för att vara snäll eller bekväm. Magkänslan är viktig här också

 7. personlighet är viktigast när jag väljer. klickar det inte så klickar det inte oavsett kunskap hos min PT. men personlighet utan kunskap är ju inte heller bra. jag har lärt mig att träna med en pt som inte bara kan teknik – utan som också kan kroppen. det är superviktigt för mig som tränar mycket och som inte vill gå sönder.

 8. Jag hade en himla tur när jag hittade min nuvarande PT. Nappade på ett Groupon-erbjudande när han precis hade startat sitt företag så jag fick två timmar för ett väldigt bra pris. Och efter en träningstimme och en massa snack så kände jag att det här kommer att bli grymt bra. Och det blev det. Innan jag köpte Groupon-erbjudandet hade jag kollat upp hans utbildningsmässiga bakgrund men jag var inte alls ”såld” från början, tänkte mest att jag kunde ta de där billiga timmarna för att få lite ny inspiration. Men nu – vi har tagit min träning till en helt ny nivå och det är väldigt kul!

  Motivationsbrist är inte heller nåt jag lider av direkt och jag kan lita på att Thomas alltid förser mig med utmanande och utvecklande träningspass. Även om jag vanligtvis vill spy och dö första gången vi går igenom dem så älskar jag mina program efter några veckor. Samtidigt erkänner han själv att det är en utmaning för honom att göra mina program – och det tycker jag är härligt!

 9. Ja att välja en PT är inte lätt. Speciellt inte om man har PT:n online som jag hade när jag kom igång med min postgraviditetsträning. Jag hade testat PT här i min lilla stad men resultaten uteblev. Hittade då en duktig PT online som har gett mig de verktyg jag behövde för att nå resultat. Hur valde jag då? För mig var det viktigt att hon kunde mycket om mammakroppens förutsättningar, att hon kunde uppvisa resultat från tidigare kunder. Just resultat tycker jag är en viktig del inför ett beslut. Sen så är det ju självklart att kunden gör jobbet…
  Lycka till Sofy!

 10. Intressant! Och ja, motivation har du ju. Det (motivation alltså) är ju heller inget man bara får av någon eller något. Motivation måste man (nog, tror jag) jobba fram själv. Inspiration kan man dock få på många sätt, tex av en pt, en bloggare eller en instruktör inom något gruppträningskoncept. Och inspiration kan ju leda till (mer) motivation.

  Agnes ovan är också inne på en grej jag tänkt mycket på. Det är bara pt´s med licens som ”räknas” idag. Även fast universitetsutbildningar ger ofantligt mycket mer kunskap (även om någon som ”bara” gått en pt-utbildning såklart kan kunna massor ändå, man kan ju lära sig på egen hand också) verkar det inte väga lika tungt.

 11. Kul att följa diskussionen. Det skrivs mycket bra. Med 7års erfarenhet som PT skulle jag kunna skriva massor om olika möten med nya kunder och hur det skiljer sig åt. Lite kort om vad jag tycker.

  Jag vet att på dom stora kedjorna är det tyvärr precis som du skriver. Man blir tilldelad en PT som antagligen är ny och behöver mer kunder. Man blir inte tilldelad en PT som passar ens behov.

  Självklart har alla kunder olika krav på sin PT och ju mer man har tränat och ju specifikare mål man har så ställer man högre krav på sin PT. Viktigt att tänka igenom innan man väljer PT är att veta varför man ska träna med en PT och vilka kunskaper och egenskaper sin PT ska ha. Sedan är det viktigt att personkemin stämmer om man ska ha en långvarig relation. Om det är det man vill ha? Man kan ju byta PT alltefter sina mål ändras. Man kanske inte ska ha samma PT som hjälpte igång en med sin träning som när man bestämmer sig för att göra klassikern.

  Skulle jag välja PT så skulle jag välja en PT som har den kunskap/bakgrund som matchar mina mål.

 12. Vad bra skrivet!! Jag är lite i samma sits, men har liksom inte tänkt på PT än av just den anledningen.

  Jag behöver ingen motivation, jag tuffar på med min träning. Jag vill i sådana fall veta om kosten, och hur jag ska lägga upp det jag vill träna för att nå dom mål jag har.

  Dessutom så äter jag ju LCHF och det verkar vara ett begränsat utbud med PT som har den kunskapen, dom flesta jag har pratat med kör tallriksmodellen och försöker få mig ”tillbaka” till det fast jag är väldigt tydlig med att det kommer jag inte gå med på. Det är ju väldigt kostsamt med PT, så då vill man verkligen hitta rätt.

  Hoppas du hittar någon du kan trivas med!

  Syns på BBC 🙂

 13. Går i exakt samma tankebanor. Har länge känt att det är dags att skaffa PT men det är så svårt att välja att jag inte tagit tag i det hela. Vissa PTs har man följt via deras bloggar och känt att det är en person man gillar – och hoppas såklart att det ska stämma även IRL. Man är ju inte sugen på att häva ut tusenlappar på något som verkligen inte känns hundra! För mig är det viktigt att klicka personlighetsmässigt men även att PTn ska vara specialiserade på mina mål, inte har för många andra kunder så det är svårt att få en extra tid om man vill det samt att passen ska vara planerade utifrån mig och inte slenterian!

 14. Hoppas du hittar en PT som passar dig. Det är precis som alla andra skrivit riktigt svårt att hitta rätt meddetsamma. Det är utbildning, erfarenhet, personlighet som vägs mot varandra i en salig röra.För min egen del så handlar det i slutändan om personkemi.Fungerar inte kommunikationen så spelar det ju ingen roll hur mycket PT:n kan. Jag skulle även vara lite nyfiken på hur andra kunder upplever sin PT. Nöjda kunder är ju den bästa reklamen en PT kan ha.

 15. bra tankeställning där! Fick mig att börja tänka.
  Studerar själv just nu och kommer att bli friskvårdare, kostrådgivare, massageterapuet och PT.
  PT idag är tyvärr mest innsnöade på enbart gymträning och jag (och min utbildning) försöker bräda tankarna.

  Tror det är viktigt som pt att ta reda på VEM det är som ska tränas, just för att få rätt träning för just DEN personen!
  Vad behöver just du är ju det viktigaste. Just du verkar inte alls behöva motivation och då är det bättre att hon lägger sin tid på annat för att hjälpa dig. Men för någon som inte alls tränar kan det vara jättebra att hon peppar på med mkt motivation. Att anpassa sig efter sin klient tror jag är den bästa grunden för att bli en bra PT och det tänker jag försöka bli 🙂

 16. Jag valde ställe efter kompetens. Innan jag ens kontaktade gymmet hade jag kollat upp vilken utbildning personalen hade samt checkat med kunder. För mig är det viktigt att det finns något mer gediget än ett diplom; i mitt fall hade personen idrottslärarutbildning, men många av de som arbetar som instruktör på gymmet har sjukgymnastutbildningar.

  För mig är denna ytterligare kompetens så mycket viktigare än något annat eftersom jag har kronisk smärta pga instabilt bäcken. Fel träning kan göra mig så mycket sämre (sända mig tillbaka till rullstolen). Jag litar inte på någon som inte har en gedigen utbildning OCH kan tänka kritsikt oavsett om det gäller kost, stresshantering eller träning.

 17. När jag började m PT för två år sedan intervjuade SATS mig först om mina förväntningar o matchade ihop mig m Micke. Det blev helt perfekt då hans sätt att träna mig o sätta mål helt funkade m hur jag ville ha det. Sen gick han o blev Gladiator o hade inte längre tid m mig 2 ggr i veckan så han hittade en annan pt åt mig. Vi funkade rätt bra men jag fick inte alls samma peppkänsla o tappade motivationen vilket ledde till ett fem månader långt upphåll. Sen vid terminsstarten blev jag automatiskt tilldelad en ny pt då hon hade slutat. Han bokade in två pass m mig utan att vi hade träffats via sms. Såklart blev det missförstånd o jag trodde det var veckan efter. Så då fick jag höra att jag missat två pass utan att han ens hört av sig! Jag lackade ur o såg till få en ny. Nu researchade jag lite o hittade Sarah som är så sjukt grym o nu är träningen rolig igen.

 18. Hej!

  Jag jobbar som PT och har jobbbat i 3 år som detta. Jag fick min licens via SAFE- education vilket var från teori med ( bla. skador, männsiko-kroppen och allt annat fysiskt och mentalt som har med träning att göra) till färdig PT på ca 6 v.
  Jag förstår att man ska ställa krav på vilka man träffar som PT och eftersom man lägger ner dyra pengar ska det vara värt det, och man vill känna att man får valuta för pengarna. Jag är likadan.

  Jag kan inte säga att min utbildning direkt gav mig VALUTA för pengarna, men den korta tid som det tog att bli PT och få licens var värt det. Eftersom jag har tränat styrketräning sen jag va 15 ( nu 30) och annan träning och alltid varit jätte intresserad av kroppen så var det självklart att jag ville bli PT, men även har det varit ett STORT PLUS att jag har varit den jag är för att kunna genomföra en sådan utbildning. Bara för att du kan gå en sån utbildning betyder det inte att du kommer ut och är FÄRDIG PT. Nej, det sa även kursledarn till oss. Vi har fått licens och fått grundläggande utbildning för att kunna vidareutbilda oss i ämnet; genom teori och erfarenhet. Det är som ett behörighetskrav innan du kan gå vidare. Att vara PT är som att vilja vara en bättre människa, du strävar efter att bli bättre och bättre 🙂

  Jag har licens att arbeta med kunder, licens att fortsätta utbilda mig och bli bättre, i min utbildning ingick det att jag måste efter färdig licens läsa på om kroppen och andra områden som jag ger mig in på ännu mer.. det är ju självklart!
  Vem vill ha en kund med knäskador och börjar snacka skit som PT? Den som gör det har det ju inget med licensen att göra, utan det har med personen att göra.

  I mitt yrke måste jag vilja fortsätta att vara intresserad av kroppen, och som alla smarta vet är ju att man aldrig blir färdig-lärd!
  Men som PT så kan man välja olika inriktningar, PT för gravida, PT som tränar elit från olika idrotter, en PT som vet allt om kontors-skadade allt om fetma… ja, som sagt man kan inte veta allt, därför läser man på om man har en kund där kunden har en skada som man inte vet mkt om…man frågar naprapat kollegan, om man inte vet bättre, det gör ju läkarna också!

  En Pt är ingen Sjukgymnast, ingen Naprapat, ingen Kiropraktor, ingen Läkare!
  Det ska man verkligen ha klart för sig innan man köper PT timmar.
  En PT är mest en som hjälper kunden att lösa sitt problem och komma på fötter igen kanske som: fetma, skador, motivation etc.
  En PT hjälper dig att finna BALANS.

  En PT blir som bäst om den har erfarenheter, så är ju i ALLT!!!
  Det finns de som pluggar på högskola men som inte har mkt erfarenhet av styrketräning och som bara mest brinner för ett coachnings-yrke: TEORETISKT, men bara för att de vet bäst och kan svara på en fråga snabbast, betyder det inte att de är bäst.
  I mina 3 år som PT och flertal kunder har jag märkt vad den större gruppen har problem med:
  Att träna kontinuerligt, att ha tillräckligt motivation att pusha sig lite mer för att förbränna mer, och många skador är faktiskt vanliga ryggont/knä/axlar – problem- alltså mest KONTORS-skador! Jag har inte haft många som vill bli elit, eller som vill köra vasaloppet. Man behöver inte ha haft cancer som Läkare för att bota en cancer-patient, och då är det på en hög nivå vi snackar här…!

  Kom ihåg: En Pt är aldrig en färdig Pt.

  Min slutsats blir här att: En Pt med tillräckligt intresse av människan är en tillräckligt bra PT.
  En PT som du klickar med kommer du att ha kul med, hon eller han kommer att försöka förstå dig och PTn vill göra sitt jobb bra, för du som kund är dennes levebröd, och är du missnöjd, så kan du alltid byta 😉

  Tack för mig.

  / Mandy.

 19. Visst att utbilda sig är alltid bra men inget slår erfarenhet o rutin. Dock måste man givetvis vidareutveckla sig själv hela tiden både praktiskt och terotiskt.
  En PT skall kunna grunderna i gymmet vett o etikett. Basövningar träna för volym. Träna för styrka, vara lyhörd o ödmjuk.
  Jag ingen akdemisk utbildning mer än att självstudier som pågår varje dag sen 15 år tillbaka. Tränat i trettio år.
  Klev in på ett gym 17 år gammal älskade det direkt, men PT blev jag pga alla de frågor som spontant kom av vänner och tills slut efter 20 år på gymmet kände jag mig mogen.

  Jag bjuder alltid på en timma samtal o en timma träning sen är det upp till kunden.

  Att köpa 20 timmar PT a 700kr/timma av 25 årig PT känns lite mysko för mig.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!