Välkommen till din nya favoritblogg!

Om att vända

Det sitter i huvudet. Och det sitter i kroppen. Dina känslor, det du säger internt, det du lagrar och bär med dig. Det magiska med detta är att det är dubbelt. Det du väljer ska finnas kvar och vinna, det stannar. Det du väljer att göra dig av med, det lämnar du bakom dig och kan börja med något nytt.

Såhär: Jag sitter i shorts och sportbh på den mjuka mattan i mitt hemmagym. Rosig, med en varm stickande känsla längs ryggraden. Med lugnt hjärta, andning i magen, öppet sinne och klar blick. Pigg, klockan 21.29. Lugn och tung i kroppen, men tung på ett bra sätt. Ett energiskt lugn, om du kan föreställa dig.

outdoor7

För 70 minuter sedan dunsade jag hårt ner i soffan, åt fyra lindtkulor och zappade irriterat på tv’n. Hade smugit ner från övervåningen där jag nu hoppades att båda barnen äntligen somnat för att förbli sovandes. Hade ”jag blir tokig/galen/står inte ut!” skrikandes med versaler i precis hela kroppen. Prinsen på efterlängtad och välförtjänt kvällsmiddag på stan, jag som ensam skeppare på familjebåten, och dagens väder; full storm. Inte egentligen en massa bråk, mer bara att det frekvent, sedan tretiden liksom saknades ett par armar eller ben. När jag hjälper den ena fallerar det hos den andra. Om och om och om igen. Kiss i soffan. Bula i huvudet. En sedan helgen uppriven känsla av maktlöshet och att förlusten är nära som förstärks av illavarslande besked per sms. Läkare på sexmånaderskontrollen som inte ”riktigt såg allt den ville se på ögonlysningen så vi bokar en ny tid till nästa måndag”, och ”ja, det har droppats lite på viktkurvan här. Inte så att jag är orolig inte – men nu mäter vi om alla mina nyss gjorda mätningar ändå”. Give me a break. Noll chans att hinna parera med positiva affirmationer, bara fullt ös, pang boom. Tills det äntligen var tyst. Och jag satt i soffhörnet och fann mig själv i en slags dubbel känsla där jag å ena sidan hyllade ensamstående hjälteföräldrar för varje dags insats, och där jag å andra sidan hann tänka; ”Ja men lätt för dem att orka, de får ju vila varannan vecka.”. Gräsligt va? Ja. Så himla hemskt.
outdoor5

Så jag bestämde mig att såhär får det bara inte vara. Jag behöver balansera upp min energi, och det nu. För jag kan, jag är ansvarig och jag är min egen bästa vän och har all makt och rättighet att ge mig själv en bättre känsla och kväll.

Yinyoga 30 minuter fokus hjärta. Doftljus från Humanity, kuddar och i takt med att bindväven mjuknade lossnade stenarna runt hjärtat. Ett par tårar lämnade stilla ögonvrån och lika fort som de dök upp försvann de. Lämnade efter sig en känsla av lugn. ”Har du tålamod att se det grumliga vattnet klarna?”. Andas lugnt. Vansinnigt kär i min man. Skulle aldrig vilja vara ensam, och såklart, lika gränslöst förälskad i våra barn som alltid. 30 minuter yogasekvenser med fokus bröstrygg, axlar, höft och baksida lår. Dynamiskt till statiskt. Andas igenom, lirka, utmana och backa. Vågar stanna kvar i positionen när jag tvekar. Lämnar sista känslorna av maktlöshet och hittar mig själv i full kontroll.

outdoor3

Genom vågorna, ut på stilla hav. Stormen har bedarrat, allt är fridfullt. Allt är lugnt, allt är piggt och balansen är totalt. Jag vände en galen dag med maktlöshet, sorg och kaos. Jag valde att vända från en plats där jag inte ville vara, till ett lugn.

Nu sätter han nyckeln i dörren min prins. Ser drivved av leksaker som stormspår. Känner lukten av doftljuset från humanity som bär namnet Love. Hej prinsen, välkommen hem. Jag älskar livet, det som är vårt, och jag har saknat att vara nära dig idag för att du bär mitt hjärta. Namaste.

 1. Du beskriver det så bra! Nu har jag inga barn men annat som kan få mej att kippa efter andan ibland (äsch, nu lät det som jag menade att barn är ett ont men hoppas du förstår hur jag menar). Jag försöker tänka extra på det där just nu, det som jag säjer till mej själv för ibland blir det taskiga saker. Jag satsar på att meditera och det hjälper faktiskt. Skulle så gärna vilja yoga men kommer aldrig riktig igång. Måste gå på en riktig klass känner jag, you tube- videor gör det liksom inte för mej..

  Så fint att din dag slutade så bra.

 2. Så härligt skrivet och något jag skall ta med mig i min mentala minnesbank att plocka fram/göra/ tänka på när jag har samma känslor av uppgivenhet.

  Tack för ett personligt och säkert inte helt lätt inlägg men som betyder oerhört mycket för mig som läsare och förälder som dagligen kämpar med vardagspusslet.

 3. Exakt så! Skönt att läsa att man inte är ensam om känslorna!

  Min man och jag säger ofta att vi aldrig hade klarat av detta om vi inte var två. Vi har en snart 4-åring med autism, så hon är lite extra allt. Hela tiden. Det finns såklart alltid de som har det värre och vårt barn är i alla fall friskt, förutom sin autism som även det kunde vara värre. Det är OK och högst nödvändigt att släppa ut lite ibland. Sedan kan man torka tårarna och ta tag i livet igen. Vi får ofta höra att vi är så duktiga, men vad är alternativet? Vi har fått det barn vi har fått och vi älskar henne såklart. Sedan är det ju som en tagg i sidan när man träffar jämnåriga barn, men så kommer det nog alltid att vara.

  1. Tack för fin kommentar. Vi har alla våra situationer att handskas med, och gör det vi kan, det är fint att vi kan hitta support i mörka stunder. Bryta ihop och komma igen och acceptera och leva och glädjas med det fantastiska vi har.

 4. Du är mänsklig!!!
  Känner igen både tankarna och känslorna. Man vill inte tänka/känna så, men ibland gör man det ändå. Skönt när man då lyckas ta kontroll över sig själv och hittar lugnet igen. Grymma du!

  Kram M

 5. Vilket bra inlägg! Känner igen mig väldigt mycket!. Tänk vad lätt det är att låta känslorna övermanna en och dra ner en i negativa cirklar och som du skriver, vi kan ju många gånger rå på det själv, ta ansvar för det vi känner och tänker och också göra något åt det. Tack för påminnelsen!

 6. Skönt att du kunde vända, och skönt att läsa att fler har de där kaosdagarna när svår sjukdom hos närstående, barnkaos och stressig vardag bara blir lite mycket, men att det ändå går att vända.

 7. Tack för detta inlägg. Det ska jag skriva ut och förvara vid mitt sängbord.

  Jag känner så väl igen mig i det du skriver. Det är nästan så tårar trillar för att att du sätter med detta ord på vad jag behöver göra just nu för att få tillbaka fokus. För att hitta tillbaka till sig själv.

  Namaste.

 8. Magiskt, ärligt, nödvändigt, hjärtligt, peppande, du ger oss mod. din blogg är fantastisk, DU är det. Som ger oss som läser så mycket. tack Sofy!

 9. Med två små i liknande åldrar (snart 3 och en på 15 mån) så ler man, nickar och känner känslorna ända in i hjärtat. Så bra skrivet, och imponeras nästan mer av de föräldrar som ”överlever” utan någon form av träning. Där finner jag liksom du, andningshål och energi för att ”vara en bättre mamma”.

 10. Så fint beskrivet både hur det känns när det skaver och efteråt. Jag yogar inte, men en snabb promenad, gärna i dåligt väder, brukar göra detsamma för mig. Det känns som att saker och ting har hamnat på fel plats inuti och efter att vinden fått blåsa runt lite därinne så landar allt där det ska vara igen.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!