Välkommen till din nya favoritblogg!

Ett år som Åre-bor!

Tänk va, nu har vi bott ett helt år i Åre! På onsdag kommer ett inlägg som hjälper dig som funderar på att byta där du nu lever till Åre. Vad som är värt att tänka på, svar på frågor om att göra flytten hit och sådant! Idag vill jag passa på att lyfta själva känslan av att vara här och visa vad vi fyllt vårt första Åre-år med. Häng med!

Vi rivstartade vår Åre-sommar, den första, med tältning vid Byxtjärn. En extremt knottig historia och därefter följde fina veckor med upplevelsebaserat härligt Årehäng. Jag ökade min cykling, hittade nya fina stigar och lärde känna en mountainbikekompis!

När semestrarna var slut och inskolning startade började vi så smått lära känna andra Åre-nyinflyttade. En facebookgrupp startades och via helger med utehäng och korvgrillning lärde vi känna varandra. Ett gäng som alla sökt något annat och haft svaret i Åre. Att snabbt få ett sammanhang – nya vänner – har varit så fantastiskt fint!

Skillnaden mellan Sthlm och Åre – UTENORMEN och HEADSPACE

När folk frågar mig vad som är den stora skillnaden med att bo i Åre jämfört med i Stockholm återkommer jag till två saker.

Den ena är att utomhuslivet är så lätt att få till här. Det är norm och det man gör, det är inte en fråga om det ska ske, utan vart vi ska? Många jag möter är friluftsklädda (efter Årevädret) och det pratas om hikes, stigar, skridskor, längdpass och cyklar på luncher och fikapauser. Att vara en familj som GÖR uteliv har varit lätt här, även om vårt intresse såg precis likadant ut i Stockholm behövde vi där mycket mer ”ta i från tårna” för att det skulle ske. Här är det nära till naturupplevelse, bara att gå ut genom dörren.

Det andra som är påtagligt är något som jag enklast kan sammanfatta som det engelska headspace. Jag brukar förklara det som att det här finns ett helt nytt utrymme eller snarare avsaknad av saker som tar plats.

Liknelse:  Jag vet inte vad Hemtex tycker att jag ska ha för färg på soffkuddarna just nu.

Förut visste jag det, och massor med andra ”köp det här, byt upp dig till det, konsumera mera, jaga – fixa – ordna – köp!” för jag gick förbi skyltfönster och såg stortavlor och hörde konversationer. Även om jag inte var superintresserad av att byta kuddfärg utan var nöjd, måste informationen om att kuddar nog ändå borde bytas aktivt sorteras bort eller ageras på. Det är all den sortens brusande budskap som jag inte alls i samma utsträckning nås av här. Horisonten är Renfjället. Det skapar utrymme som jag uppskattar så mycket! Ett lugn som gör det enklare att välja själv, vad, hur och när jag vill göra saker och köpa saker.

Hösten fyllde vi med utflykter. Jag minns det som att det vara ganska fint väder ofta i höstas. Vi cyklade mycket på de nya lederna i Björnen, som vi uppskattar så enormt. Barnen landade in så fint på sina respektive ställen och det var förstås en väldigt stor lättnad. För sjuåringen i första klass upplever jag en skillnad att här GÖR man istället för ÄR man. Det är förstås extremt unikt för varje barngrupp  och deras vuxna hur en klass beter sig, men i Stockholm fanns ett slags outtalat tryck av att vara rätt, som jag inte alls kan förstå men som barnet kände av. Där kunde det vara viktigt vilket klädesplagg som var på kroppen, här är det absolut inte det. Ett större lugn och en enorm frihet att få vara precis den man är, att man är måna om varandra, så upplever jag det på Åre skola.

Sammanhang och nånannanism

Känslan av tillhörighet är påtaglig. Att gå på byn är att stanna för att prata med de man känner. På bara ett år är det verklighet för oss och det skapar en känsla av tillhörighet som både jag och A tycker mycket om. Det är värt att bry sig – för det som händer, beslutas, förändras gör skillnad. Det kokar i facebookgrupper med närningslivsutveckling och kommunens facebookgrupp, det är driftigt och genomförande är i fokus. Att Åre är litet gör det lätt att vara ”med” i samhället, det är inte ”någon annan” som berörs och den anonymiteten och någonannanismen som fanns i Stockholm, den finns inte här på samma sätt.

Det blev vinter. Jag körde lite carving clinics som det blir mycket mer av kommande säsong. Av all min längdåkning som jag tänkt göra blev genomförandet inte lika starkt, men äsch – vem minns det nu i juli?

>> Längdskidor med chokladstopp

Vi åkte en hel massa skidor, både vardagskvällar när det inte var så kallt och kvällsöppet och helger fylldes med slalom. Att ha skidbackarna med ski in – nästan ski out underlättar förstås massor och vi nyttjade det hårt! VM var en fest som vi njöt frukterna av, kanske mest att det var folktomt i backarna!

hogzon Are

När vårvintern kom drog jag ju av mitt ledband i tummen och den femte årstiden blev kapad. Jag köpte nya pjäxor och lätta skidor för topptur som kommer gå hårt nästa säsong. En av vinterns bästa dagar var påskafton på Getryggen, trots gips!

Vårt största bekymmer har varit att hitta ett nytt boende som passar oss. Vi visste att det skulle vara utmanande, men inte såhär svårt. Av det lilla som har varit till salu har inget känts tillräckligt rätt för att motsvara den investeringen det är att köpa en villa i Åre. Vi snackar altså Stockholmspriser. Så vi har väntat, väntat och väntat. Jag har varit lugn och nöjd, A mer stressad och känt sig lite fångad i det tillfälliga i att bo i något vi vet inte är vårt mest önskade läge. Barnen har saknat extra utrymme och även om vi älskar vår lägenhet är den ju fylld av porslin och möbler som vi inte valde från början, då den producerades för att säljas färdiginredd. Vårt bohag, vår säng och en massa av våra käraste ägodelar står i ett förråd.

I slutet av maj slog vi till och köpte tomt! Egentligen vill vi inte bygga, men nu gör vi det ändå! Det blir coolt att få det precis som vi vill ha det på ett läge vi verkligen gillar!

Ett härligt flyt!

Mina löparläger och vandringshelger som genomfördes i maj och juni har fått fantastiska recensioner och det är härligt att trivas på jobbet, på platsen och i livet! Jag ser fram emot att vidareutveckla och skapa ännu mer på den fronten!

Min man har anställt flera personer under året och deras Åre-kontor växer. Jag har hittat ett härligt sammanhang och allt flyter på bra. Lilla E har äntligen fått en förskoleplats inne i Åre från augusti, vilket gör att vi kapar ännu mer tid i vardagen.

Nu springer vi mot en ny Åre-sommar och år två som Årebor!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!