Välkommen till din nya favoritblogg!

Uppföljning kring PT-val

Igår tränade jag mitt livs första gympass med en licenserad PT. Känns sjukt att skriva den där meningen, men det är sant. Passet i sig var ganska likt pass jag tränat förr, med bra träningskompisar eller med idrottslärare på skidgymnasiet. Det är så att säga ingenting nytt under solen att träna i gym med passning eller med någon annan som bestämmer övningar jag gör. Om jag gillade det? Ja, lika mycket som jag gillar att träna med grymma sporrande träningskompisar. Om jag tyckte att det var värt cirkus 700 pix? Not so much.

Eller såhär. Jo, jag har träningsvärk idag. Jo, det var kul med 100 % fokus på mina muskler (eller brist därav). Gårdagens pass var gratis. Som ett test för att se om vi var kompatibla jag och PTn. Det var vi väl på sätt och vis, men som tidigare konstaterat är jag en kräsen kund. Jag fick mig ett bra cirkelpass med övningar för rygg (chins, stående rodd, hantelrodd på bänk) bröst (burpees utan hopp, armhävningar med ena handen på medicinboll) och ben (benböj med hantlar, utfall och en slags bencurl med medicinboll). Det var svettigt. Det tog där det skulle och jag fick uppleva att jag är lite starkare i armarna än vad jag trodde.  Hallå – jag gjorde 3 x 8 armhävningar på tå! (oj vad det tog emot att skriva ut det där som någon slags framgång. Men det ÄR en framgång. Jag kan inte jämföra med fornstora glansdagar på armhävningsfronten). Jag fick bra hjälp att bana in nygamla rörelser, särskilt mina ryggmuskler som gärna går och gömmer sig. Jag fick också påminna om flera övningar jag inte kunde göra (hej kettlebellsving och rodd från plankposition) och fick dra i bromsen gällande vikt på benböj.

Woho! Känslan av att göra armhävningar på tå! Foto: Janehaglund.se

Jag är lite känslig kring de här grejerna jag inte kan göra. Det är inte världens roligaste att behöva säga ”nej, det där kommer inte fungera”, men jag har också förståelse för att det är skitsvårt för någon annan som inte är i min kropp. Samtidigt måste jag våga utmana. Världens svåraste balansgång. Nåväl. Peppen var bra. Övningarna var okej. Jag har en hel del jobb att göra känner jag själv, innan jag kan nyttja dyrbar PT-tid fullt ut. Även om hon berättade att jag var stark vet jag att jag är långt ifrån så stark som jag vill vara på väg mot att bli. Och en grej jag störde mig massor på var det faktum att PTn hade med sig en ipad som var uppkopplad mot styrkeprogrammet.se – som hon kikade på övningarna vi gjorde i. Jag fick då och då stå och vänta, för att hon skulle se hur en övning genomfördes, eller påminna sig om en detalj. Kanske hade jag inte brytt mig om jag var Ida 17, eller Bertil 45 som aldrig tränat seriöst, men såna detaljer stör mig. Påverkar mig negativt där och då, vilket gör att jag tappar fokus. Och jag står för det.

När jag köper PT-timmar (vilket jag med all säkerhet kommer att göra någon gång framöver) kommer jag luska och fråga och klura och testa tills jag hittar en perfekt match. Jag kommer leta efter expertkompetens, stor förståelse för kroppens sammansättning, en god förmåga att lyssna och en vinnande personlighet.

Under tiden söker jag efter en styrketräningskompis som kan peppa mig att köra hårt och motiverat i gymet igen, för det är fantastiskt kul. Vad säger du Mela, you, me, babies på miniSATS och så en massa taggtråd till det? Sickla – here we go!

Vad du kan ta med dig av detta inlägg? Att styrketräning kan vara fantastiskt extra roligt och peppande med lite support. Boka en träningsdate som får utmana dig till nästa pass!

 1. Eh… som PT ska man väl ändå kunna övningarna utantill? Sånt förbereder man innan. Inte under passet?! Mycket märkligt!

 2. Har själv jobbat som PT i 7 år och har ibland tackat nej till kunder för att jag känt att vi inte passat varandra. En gång var det en body builder som nog vägde 3 gånger mig som absolut ville ha mig som PT fast jag rekommenderade andra. Han hade sett mig jobba och gillade hur jag tänkte…

  Men att måsta ha med en iPad eller dyligt för att kolla upp teknik som PT är ju katastrof! Men som PT (om man är bra) så lär man sig hur kunden funkar fast man inte är i dennes kropp.

  Lycka till med letandet!

 3. Hej,

  läser inlägget med stor behållning! Som gammal skidgymnasist som tränat mycket och fortsatt träna mycket så var jag i exakt samma situation för en månad sen. Nytt gym, 2 gratis PT-timmar. Blev också uppringd av ny tjej och kände mig lite snuvad på själva valet.

  Jag har inte kört mycket viktträning efter gymnasiet då jag var så utless på att stå i gymlokal och lyfta skrot…Har tyckt boxning, löpning, yoga etc gett mig mer på alla fronter. Jag kände att PT’n hade liksom ställt in sig på att det var styrketräning vi skulle köra. Jag tänkte att det kunde vara en nyttig genomgång för mig att också se vilka övningar hon trodde PASSADE MIG. Så upplevde jag inte att det blev utan mer ett slags standardprogramsgenomgång.

  Ang. att broms PT’n på benböj…EXAKT så var det för mig med, till skillnad att jag liksom inte tog mig samman och sa rakt ut att ”DET HÄR BLIR FÖR TUNGT just nu för mig att dra igång något jävla maxande här”. Vi gjorde 4×15-8 reps och på sista 8:an hade jag 90 kg på stången. Jag är ganska envis och lyfte på där. Fick muskelbristningar i låren som gjorde att jag knappt kunde gå i 15 dagar…:-( Tyckte i efterhand att det självklart var mitt ansvar att säga till. Men det också finns en aspekt av att träna gamla vana idrottare med liksom en slags ”dum-envishet-stolthet” ibland och att man som PT borde bromsa och vara teknisk då hellre än fläska på viktmässigt.

  Jag saknar en riktigt inspirerande träningskompis, de var också kontentan av min PT-visit.
  Lycka till och kör på!

  1. Clara, darling! Vad kul att du läser! Men nej, vilket jättefel det blev för dig och den PT gymet valt ut. Och 90 kg på stången? Där fattades det ju helt verklighetsförankring. Nog för att gamla skidåkarben är starka, men om man inte lyft tungt på länge är det ju vansinne. Stackare! Usch så dumt.

   1. Tack som skriver! Ja, eller hur….verkligen dumt från allas håll! Nu är jag iaf frisk i benen igen och springer på som vanligt men verkligen intressant att läsa om PT-tankarna. Kram!

 4. Vad hade den här PT:n egentligen för utbildning?
  En riktig utbildning till personlig tränare via någon av de större skolorna eller någon snabb ”SATS-variant”?

 5. Jeez, ska man hosta upp 700 pix ska man väl kunna få kräva att PTn ifråga inte behöver fuskläsa hur övningarna ska genomföras. Jag har haft flera olika PTs genom åren och kan säga helt ärligt att den enda som funkar och varit värd varenda öre är Omid Dadary. Här har vi en PT som la pannan i djupa veck flera dagarn INNAN vi sågs för att i detalj fila på varje övning, varje muskelrörelse, för att det skulle bli optimalt för just mig och mina mål. Jag vill att min PT ska peppa men även komma på lösningar, idéer och program som jag själv inte i min vildaste fanatsi hade kommit på.

 6. Hej!
  Här kommer ett svar från PT:n som tränade dig. Först: jag har en utbildningen från ett av Stockholms bästa, Personal Training School, och är internationellt licencierad personlig tränare. För det andra så jobbar jag med min Ipad där jag lägger upp träningsprogram till mina klienter och ja visst använde jag vid detta tillfälle styrkeprogrammet för det var där, på den sidan jag hade byggt upp träningsprogrammet, med omsorg för dina specifika krav OCH med fördelen att ha tillgång till rörliga bilder för att kunna visa klienten vid ev. behov.
  Lycka till med träningen i fortsättningen och med dina mål och hoppas du nu i fortsättningen tar reda på rätt fakta innan du lägger upp saker på bloggen. Maila mig om du vill fråga eller kommentera något så ska jag svara.
  Med vänlig hälsning,
  Pia

  1. Hej Pia! Inte visste jag att du letar upp dina klienter via webben! Jag har aldrig ifrågasatt din utbildningsnivå, de slutsatserna drog andra i kommentarsfältet. Jag vet att WC bara jobbar med licenserade pt:ar, och jag skulle heller aldrig komma på tanken att inte jobba med en PT som hade en gedigen utbildning, det var därför jag frågade dig kring det vid vårt första möte. Jag ville inte namnge dig, med omsorg kring din integritet och eftersom jag inte vet allt om din träningsbakgrund.

   Jag fick aldrig någon förklaring till att det var så du jobbar med Ipaden, noterade också träningsprogrammet skrivet på papper. Det spelar egentligen ingen roll för mig, man ska hitta sitt sätt att jobba på som fungerar. För min del, som potentiell klient och kund upplevde jag ipaden som något störande, vilket jag berättar om i bloggen. Bloggen skildrar alltid min upplevelse, min träningsvardag! Jag tror att man enklare ser övningar utförda av någon på plats än på skärm, men vi uppfattar saker olika och för vissa är kanske ipaden bra.

   Det var ett bra pass, utformat efter mina behov och med omsorg om mina förutsättningar, precis som det ska och bör vara när/om man anlitar en pt. Tack för det! Tack också för lyckönskning, jag behöver det inför tufft satta cykelmål! Jag har härlig träningsvärk i magen!

 7. Du skojar!!??? jag hade blivit tokig om en dyr PT stod och kollade/vänatde på instruktioner från en iPad!!!
  Det kan jag ju göra själv. Gratis! :-O
  Ta hjälp ev någon kompis. Funkar säkert lika bra. Plus att det är både gratis och bra för din vän eftersom jag är säker på att du är den perfekta träningspolaren!

 8. Bra och intressant skrivet. Jag är precis likadan och när jag själv kör med PT (tillika sambo) så gör jag ju det för att jag vet att han är bäst i Sverige på det han skall lära mig. Jag blir ”allergisk” ibland när jag går omkring på nån gymkedja emellanåt och ser en PT och en ”förvirrad” kund. Då vill jag bara bryta ihop och ta kunden i handen, gå därifrån o visa hur övningen eller berätta hur saker hänger ihop. Jag tror på STOR kunskap – förmåga att förmedla kunskapen och läsa in kunden från rätt nivå från början. Lycka till när du nu väljer en PT för framtida samarbete, man får inte heller glömma att de finns många riktigt bra som verkligen vet va de håller på med (o inte otippat så har dessa människor också LÅNG utbilding bakom sig). Lite namedropping; Andreas Öhgren, Mårten Nyhlen, Lovisa Sandström, Fredrik Sjölander. Tack för bra inlägg!! Kram

 9. Katastrof!! Tyvärr är det alldeles för lätt att bli PT i dag. Kan du bara hosta upp lite pengar till utbildningen så är du en PT efter några veckor. Det är ett hån mot oss som lagt 4 år på universitet + ett antal vidareutbildningar som kan kroppen utan och innan vilket är a och o för att överhuvudtaget få träna människor kan jag tycka. Sen blir du inte en PT för att du har det på papper. En bra personlig tränare behöver erfarenhet, träning, mer erfarenhet och ännu träning. Hoppas att du hittar din perfekt match!

 10. Jag förstårverkligen att di irriterade dig på PT’n som var tvungen att fuskläsa sig till övningarna. Hade jag också blivit!

  Du får säkert mer ut av ett träningspass med pepp från kompis istället!

 11. När jag gick på WC i Linköping ingick fyra tillfällen med PT. Jag utnyttjade bara två (försökte tre), sen sade jag upp medlemskapet där. Varför? Första gången träffade jag en PT som verkade rätt ok, även om han verkade lite väl inriktad på ”standardstyrketräning”. Hade inget att säga till om vem de valde åt mig. Andra gången hade han med sig sin nyanställda kollega som skulle ”ta hand om mig” framöver. Kände mig lurad, eftersom de inte ens tagit fram programmet de lovat och bara bytte ”PT” utan att ens fråga mig. Men eftersom det ingick i medlemskapet gav jag dem en tredje chans. Vid det tillfället hade jag fått förhinder och försökte boka om, men se, det skulle de ha betalt för! Trots att själva passet var gratis. Så jag sa att då försöker jag boka om det som kommit ivägen och kommer ändå. Men när jag kom hade han bokat in en annan kund på min tid… Mitt intryck av WCs ”PTs”: bara inriktat på de som aldrig tränat, nonchalanta och verkar känna sig hotade av folk som inte är nybörjare. Dröjer nog innan jag försöket mig på att ta hjälp av en PT igen. Även om det ibland skulle behövas…

  1. Det är synd att det är så. Jag tror absolut att den pt jag träffade är en bra pt, men kanske inte för mig, som är extremt kräsen. Det stora felet ligger ju i att det är receptionspersonalen som ska matcha, utan inledande frågor. Synd att du hade så tråkig upplevelse. Min har varit helt okej, men inte hundra procent, och inget jag vill investera massa pengar i.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!